Składowanie

Posiadamy ok. 2000 m2 magazynów mroźni składowej do przechowywania naszych surowców oraz komorę głębokiego zamrażania.
Wszystko wyposażone jest w nowoczesny system chłodniczy sterowany komputerowo co daje nam możliwość ciągłej kontroli warunków składowania wraz z pełną ewidencją. Dzięki temu właśnie nasza produkcja może odbywać się przez cały rok, gdyż jesteśmy pewni że surowiec jaki przechowujemy jest najwyższej jakości.

Nasze zaplecze składowe stanowią również komory chłodnicze w których w trakcie sezonu zbioru runa leśnego przechowujemy zebrane świeże grzyby i owoce leśne do momentu jak trafią na hale produkcyjną. Posiadamy również magazyny do składowania wyrobów gotowych, opakowań i przypraw.

Przechowywanie grzybów i owoców

Dla zachowania pełni wartości smakowych, odżywczych i wizualnych w przypadku produktów mrożonych oraz suszonych niezwykle ważne jest ich właściwe przechowywanie. Przed poddaniem grzybów mrożeniu należy je dokładnie oczyścić i przebrać. Kurki, podgrzybki czy borowiki można mrozić w całości bądź po skrojeniu. Te krojone z powodzeniem sprawdzą się jako dodatek do zup i sosów czy jako składnik farszów. Specjalna technologia głębokiego mrożenia zapewnia naszym produktom najlepsze przygotowanie do długotrwałego przechowywania w warunkach chłodniczych.

Grzyby i owoce mrożone zachowują pełnię walorów smakowych i odżywczych. Dostarczają witamin i cennych składników w okresach poza sezonem zbiorów i są ważnym urozmaiceniem dań na naszych stołach. Warto sięgać po nie jak najczęściej, ponieważ są to produkty ogólnodostępne i wygodne w przechowywaniu, z długim terminem przydatności do spożycia.

Owoce i grzyby suszone powinny być przechowywane w szczelnie zamykanych pojemnikach, z dala od dostępu światła oraz wilgoci. W warunkach domowych najlepsze będą do tego celu blaszane, drewniane, szklane bądź plastikowe pojemniki. Produkty suszone należy trzymać w ciemnych miejscach. Szczelne zamknięcie zapobiegnie wchłanianiu wilgoci oraz zagnieżdżeniu moli spożywczych. Tak zabezpieczone grzyby i owoce suszone będą mogły być przechowywane przez kilka, a nawet kilkanaście miesięcy.

JAKOŚĆ SKŁADOWANIA TO JAKOŚĆ PRODUKTU.